NVVC NATUURWANDELING MET LUNCH: WANDELING #14-ALTEA/CALLOSA_SIERRA DE BERNIA ZUIDFLANK_fort_forat de bernia_fuente de la barca_ van 21 MEI '24

 WANDELING #14 -ALTEA/CALLOSA_SIERRA DE BERNIA ZUIDFLANK_fort + forat de bèrnia_fuente de la barca

Deze wandeling is de afsluiter van ons wandelseizoen 2023/24 en brengt ons letterlijk op de hoogst mogelijke regionen. Gezien we natuurwandelaars zijn, gaan we op de gemakkelijkste wijze mogelijk, de 2 parels van de sierra de Bèrnia bezoeken, zodat iedereen met een goede conditie en lijf mee kan. Deze wandelroute is niet de gemakkelijkste, maar op rustig tempo doenbaar. Ik zou ze willen omschrijven als "lichte"- zware of "zware"- middelmatige tocht.

Parel 1: " el fort de Bèrnia"

Het fort van Bernia is een ontwerp van de militaire architect Giovanni Battista Antonelli. Na een verkenning van het gebied stelde hij een locatie voor op een hoogte van ongeveer 800 m op de zuidelijke helling van de sierra de Bernia.

Weet, dat deze Sierra toen diende als toevluchtsoord voor moslims die probeerden te ontkomen aan een gedwongen bekering tot het christendom. Maar de geïsoleerde ligging in combinatie met de ruime beschikbaarheid van bronwater maakte het ook tot een aantrekkelijke verblijfplaats voor andere voortvluchtigen.

Het fort werd in 1562 gebouwd in opdracht van Filips II van Spanje, met de bedoeling de kuststrook te beschermen tegen invallen van Moorse piraten en tegen een eventuele opstand van de na de Reconquista nog aanwezige moslimbevolking (de Moren). 

Het bestond uit een vierkante binnenplaats omgeven door opslag-, woon- en slaapverblijven, een keuken, een kapel en een tweetal cisternes voor de opslag van regenwater. Daaromheen lag een beschermingsmuur met vier bastions, die weer omgeven werd door een droge gracht. (zie verder bij de sfeerbeelden). Iets lager op de helling ligt nog steeds de Font del Fort, de waterbron van het fort.

Al snel bleek het fort niet te voldoen wegens de geïsoleerde bergachtige locatie (extreem duur om soldaten te legeren) en de onbeschermde waterbron. Het was ook slecht gebouwd, waardoor veel onderhoud nodig was. Gezien Filips III van Spanje in 1609 de resterende moslims het land had uitgezet, en het fort geen functie meer had, werd in 1612 besloten tot sloping, om te voorkomen dat het zou gaan dienen voor ongewenste elementen. De contouren van het fort zijn vanuit de lucht nog steeds herkenbaar ook al resteert op de grond nog maar weinig van de gebouwen. Opvallend zijn enkele bewaarde dakgewelven van de voormalige manschappenverblijven.

we hebben een klein beetje pech, want de ruïne is in herstelling en rondom afgesloten met een scherm. We kunnen ze enkel bekijken vanop een afstandje.

Parel 2: "el forat de Bernia"

Het Forat de Bèrnia is een natuurlijke doorgang, ook bekend als "de Comptador de les Cabres", die de twee zijden van de Serra de Bèrnia met elkaar verbindt. Het heeft een lengte van ongeveer 21 meter en de hoogte varieert langs de route, waardoor de bezoeker van Noord naar Zuid gedwongen wordt om het in een laag gedeelte over te steken bijna gehurkt. Deze doorgang wordt al eeuwenlang door herders gebruikt.

Aan de breedste mond, met uitzicht op Altea, de Serra Gelada en de Middellandse Zee, is El Forat de Bèrnia zeer ruim, een grote natuurlijke schuilplaats die dient als een prachtig uitzichtpunt over de Costa Blanca. Onze groep gaat langs deze kant de tunnel door.

En nog een detail over de Sierra de Bèrnia:

De bergketen ligt op de scheidslijn tussen de regio's Marina Alta en Marina Baixa, in Alicante, en heeft een oppervlakte van 1900 hectare verdeeld over de Alicante-gemeenten Alcalalí, Xaló, Benissa, Calp, Altea, Callosa d' Ensarrià en Tàrbena. De hoogste top van het Bèrnia-gebergte, dat wordt gebruikt als geodetisch hoekpunt (is een stabiel en eenduidig gemarkeerd meetpunt, dat als referentie voor plaatsbepaling dient) ligt in de gemeente Xaló en meet 1.128 meter boven zeeniveau.

Tot slot de area recreativa fuenta de la barca:
we gaan hier parkeren en op deze picknick plaats onze lunch verorberen, en mijmeren en napraten over ons voorbije wandelseizoen en kijken naar de toekomst...


WAT SFEERBEELDEN









DE WANDELROUTE

Wandeltijd: +/- 2u45 rustig tempo van 2.7km/u, afstand: 7,5 km en 240 hoogtemeters

De tocht is een ida y vuelta langs de zuidflank van de bernia, waarbij we eerst naar het fort gaan en dan naar het hol + erdoor, en dan terug naar de fuente de la barca

Gezien de afstand en de hoogtemeters in theorie doenbaar voor iedereen met goede benen, heupen, kniën, ... en conditie, maar hier en daar wat klauteren, losse stenen, geen gevaarlijke richeltjes toestanden of hoogtevrees toestanden.
OPGELET: WE NADEREN DE ZOMER...GENOEG WATER MEENEMEN !

link naar komoot wandelapp: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1502889213?share_token=aOpKpcyHuhVLPTBe0fPs9W3q55NLilCv0nYSyuHbiehJ3EZwN2&ref=


PRAKTISCH EN TIMING

Verzamelpunt carpoolwagens:  9u15 op de publieke gratis parking naast de centro de salud de calpe, rechtover de SPAR supermarkt,  avenida Juan Carlos I, halfweg hotel RH Ifach en hotel Diamante beach. (je kan ook parkeren langs de avenida)

Vertrek carpoolwagens: 9u30
aankomst op de "Area Recreativa Fuente de la Barca,
03590 Alhama Springs, Alicante": 10u15 
Wie wil kan rechtstreeks rijden natuurlijk, maar liever niet gezien we carpoolen

startpunt wandeling/parking: 
Area Recreativa Fuente de la Barca, Unnamed Road, (Alhama springs) 03590, Alicante

Uur afspraak op startplaats wandeling: 10u15 - 10u30
lunch:  GEEN !!!  WE GAAN ROMANTISCH PICKNICKEN 

INFO ALLE WANDELINGEN OP MIJN BLOG

    DRUK HIERONDER

    OP 👇WANDELEN







Populaire posts van deze blog

NVVC NATUURWANDELING MET LUNCH: WANDELING #3 van 21 NOVEMBER '23

NVVC NATUURWANDELING MET LUNCH: WANDELING #7 van 6 FEBRUARI '24

NVVC NATUURWANDELING MET LUNCH: WANDELING #8 van 20 FEBRUARI '24